Stanowisko w sprawie planowanego zrzutu wód Wisły we Włocławku | Koalicja Ratujmy Rzeki - OTOP

Rezerwat Beka powiększony o wody przybrzeżne Zatoki Puckiej i ujście Zagórskiej Strugi
24 maja 2018
Aquatic warbler translocation: 50 juveniles came to Lithuania
25 czerwca 2018
Pokaż wszystkie

26 maja 2018 roku planowany jest zrzut wód na zaporze we Włocławku. Masy wody zaleją gniazda z jajami i pisklętami rybitwy rzecznej, rybitwy białoczelnej, sieweczki rzecznej i innych gatunków ptaków gniazdujących na wiślanych łachach. Ten niezgodny z prawem zrzut ma umożliwić stoczni rzecznej w Płocku spław barek do Gdańska – w środku okresu lęgowego!
Jako członkowie Koalicji Ratujmy Rzeki / Save the Rivers Coalition podjęliśmy interwencję w tej sprawie – wysłaliśmy pisma do odpowiednich instytucji.

Niemniej potrzebne jest wsparcie! Zachęcamy wszystkich do „bombardowania” mailami i pismami Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska w Bydgoszczy (kancelaria.bydgoszcz@rdos.gov.pl), Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Warszawie (warszawa@wody.gov.pl), Zarządu Zlewni we Włocławku (zz-wloclawek@wody.gov.pl), którzy są władni powstrzymać operatora zapory przed nielegalnym zrzutem. Być może maile i pisma kilkunastu, kilkudziesięciu czy większej liczby osób i organizacji będą w stanie zdziałać więcej!
Do dzieła!

Treść pisma wystosowanego przez OTOP

Wpłacam

Chcę dołączyć do newslettera.

FreshMail.pl

Mamy dla Ciebie newsletter!

Zapisz się

Tak, chcę dostawać newsletter OTOP (dopóki się nie wypiszę)

FreshMail.pl