Modraszka, fot. Cezary Korkosz

Rozpoznawanie
Mniejsza od wróbla. Czoło białe, ciemię niebieskie lub szaroniebieskie, brew i policzek białe, pasek oczny czarny. Policzek obwiedziony od karku po nasadę dzioba czarniawym paskiem. Grzbiet szarawozielony. Na niebieskim lub szaroniebieskim skrzydle wyraźny biały pasek. Pierś i boki jasnożółte, środek brzucha białawy, poniżej piersi na środku pojedyncza, podłużna, ciemnoszara plamka. Samiec i samica prawie nie różnią się wyglądem.

Zachowanie
Bardzo ruchliwa. Częściej żeruje na cienkich gałązkach w koronach drzew i w krzewach, rzadziej (zimą) na ziemi. Często odrywa płatki kory, rozdziobuje liście, łodygi i źdźbła, w których mogą ukrywać się owady. Odwiedza karmniki. Nie gromadzi zapasów. Podczas wędrówek i zimowania skupia się w stada do kilkuset osobników. Przyłącza się do zimowych stad mieszanych, może stanowić w nich większość.

Liczebność
W Polsce odbywa lęgi od 500 000 do 1 000 000 par.
W Europie liczebność szacowana jest na 20 000 000 – 44 000 000 par lęgowych.