OTOP - Głos natury

BirdLife International Partner

Gawron

Gawron, fot. Cezary Korkosz

Rozpoznawanie
Ptak większy od gołębia, znacznie mniejszy od kruka. Upierzenie całkowicie czarne z granatowym połyskiem. Głowa okrągła o wysokim czole. Pióra u dołu brzucha długie i "postrzępione", często zwisają zasłaniając znaczną część nóg.
Dorosły  -u nasady dzioba ma nagą, szorstką, jasnoszarą skórę, przez co dziób wygląda na dość długi i smukły. Samiec i samica nie różnią się wyglądem.
Młody - nasada dzioba porośnięta piórami (jak u wrony i kruka), przez co dziób robi wrażenie znacznie krótszego.

Zachowanie
Ostrożny, ale zimą w miastach (zwłaszcza, gdy jest dokarmiany) prawie zupełnie niepłochliwy. Żeruje prawie wyłącznie na ziemi chodząc spokojnie i skacząc. Częściej niż inne krukowate wydłubuje pokarm z ziemi. Podczas wędrówek i zimą może tworzyć wielkie stada liczące kilka tysięcy osobników (często stada mieszane z kawkami). Jesienią i zimą nocuje gromadnie na wysokich drzewach.

Liczebność
W Polsce odbywa lęgi od 150 000 do 200 000 par.
W Europie liczebność szacowana jest na 10 000 000 - 18 000 000.